SORU: 99
Dârul’harp de, kâfir ile yapılan fâiz, kumar v.b. nin hükmü nedir?
CEVAP:
Müslümanların hâkim olduğu ülkelere Dârul’İslâm, yani İslâm ülkesi, hâkim olmadığı ülkelere de Dârul’harp, yani düşman ülkesi adı verilir. Bunların içinde müslümanlarla barış anlaşması yapılmış olanlara Dârul’harp yerine daha çok sulh, eman ve ahid ülkesi denir.
Ebû Hanife ile İmam Muhammede göre gayrimüslimlerin ülkesinde bulunan bir mümin, o ülkedeki gayri müslimler ile faizli işlemler, bahisleşme ve benzeri fasit akitler yapabilir.
Ebû Yusuf ise bu görüşte değildir. Çünkü bu meselenin tam tersi olan durumda, yani İslâm ülkesine girmesine müsade ettiğimiz bir gayrimüslim, İslâm ülkesinde bir mümin ile faizli işlem yapamıyorsa, bir müslüman da onların ülkesinde onlarla bu işlemi yapamaz. Zira her iki işlemin diğerinden bir farkı yoktur.
Maliki, Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre de faiz her yerde yasaktır. Çünkü faizi yasaklayan ayet ve hadislerde böyle bir ayrım yoktur. Fetva ya tercih edilen görüş de cumhur âlimlerin bu görüşüdür, yani Allah’ın haram kıldığı fâiz, kumar ve benzeri fasit akitlerin tamamı herhangi bir mekân ayrımı olmaksızın, heryerde haramdır ve yasaktır.